Музейні гостини

18 травня відзначається Міжнародний день музеїв, тому цього тижня виховна година в нашому училищі була присвячена саме цій культурній скарбниці. У вівторок 16 травня учні з групи 28 ТС та 26 ТС відвідали музеї Бердичева. Екскурсію для учнів організували їх класні керівники – Блізініченко Юлія Олександрівна та Латюк Катерина Василівна. Захід пройшов у контексті тижня літературної інтеграції.
Розпочалось знайомство з культурною спадщиною нашої країни з Музею історії міста Бердичева, в якому учні оглянули 7 експозиційних залів, що відрізнялись своєю тематикою. Екскурсоводи розповіли про історію міста, життя під час Великої Вітчизняної війни, видатних людей нашого краю і сучасні тенденції розвитку культури та мистецтва в регіоні.
IMG_4810 IMG_4812

Продовжилась екскурсія в музеї Джозефа Конрада-Коженьовського – видатного англійського письменника польського походження, який, за однією з версій, народився у Бердичеві. У музеї учні переглянули велику кількість фотографій та архівних матеріалів українською, польською та англійською мовами. Вражають не лише експонати, а й дизайн приміщення, роботу над яким виконав Музей літератури у Варшаві.
IMG_4827 IMG_4829

IMG_4836 IMG_4850
Не оминули увагою й сам монастир-фортецю Босих Кармелітів – унікальну архітектурну пам’ятку світового рівня, а також одне з найголовніших місць католицьких паломників. Незвичайна благодатна атмосфера спокою у верхньому костелі надихала на роздуми, а нижній храм повідав багатовікову історію величної споруди.
Бердичів вважається містом чотирьох культур, одна з яких – єврейська. Про історію становлення і розвитку місцевої єврейської громади, особливості вшанування та увічнення пам’яті жертв Голокосту розповіли учням нашого училища у музеї єврейства міста Бердичева. Експозиція поділена на кілька тематичних блоків: перша зала показує історію, побут та видатних постатей єврейства, а друга та третя – присвячені темі Голокосту просто вразили своєю емоційністю.
Завершився екскурсійний тур біля костелу Святої Варвари, у якому вінчався видатний французький письменник Оноре де Бальзак.
IMG_4854 IMG_4882

IMG_4886 IMG_4895
Учням така форма проведення виховної години дуже сподобалась, адже ніякі фільми та презентації не зможуть замінити можливості побачити на власні очі та доторкнутися до сакральних джерел, які бережуть в собі спогади про історію та життя людини.