Ми ніколи не забудемо…

IMG_20180508_100327 IMG_20180508_093510
В день пам’яті та примирення, який відзначається 8 травня, ДНЗ «Бердичівське ВПУ» разом з усією країною вшановує полеглих воїнів. Щороку заходи, присвячені завершенню війни, відбуваються біля братської могили, що знаходиться на території училища.
У віршах та піснях поставали картини гіркого минулого, які так реалістично нагадують сьогодення. Наш народ, що й досі не може спокійно згадувати про жахіття фашизму, знов переживає війну, яка так швидко адаптувалась до сучасності. Навіть слово «ветеран» набуло нового значення. Ми звикли називати ветеранами людей похилого віку, які так гордо у весняне свято одягали ордени та медалі. Зараз ветерани – це молоді люди, які, ледве закінчивши навчальні заклади, одразу пішли в самісіньке пекло війни.
Ось і учні ДНЗ «Бердичівське ВПУ» стали вже учасниками бойових дій, побувавши в епіцентрі неоголошеної, але від цього не менш страшної, війни.
Наш випускник Зябліцев Вадим, який в училищі здобув професію «Оператор комп’ютерного набор; офісний службовець (бухгалтерія)», став тепер почесним гостем урочистого заходу. У промові Вадим розповів гірку правду про війну. Війна – це не романтика та героїзм, як багато хто вважає, а страх, сльози, кров і біль втрати. Вадим закликав усіх вчити та пам’ятати історію своєї держави, щоб не повторювати помилок минулого, адже їх не виправиш ручкою, як колись у зошиті. Вони забирають життя тисячі людей, які могли б бути щасливими у мирний час.

В зоні АТО, під Дебальцевим, Вадим отримав поранення, але не занепав духом. Він активний, життєрадісний та наполегливий, а невдовзі ще й представлятиме Житомирську область на ІІ Всеукраїнських змаганнях «Ігри Нескорених» серед ветеранів та військовослужбовців, які відбуватимуться у столиці 12 травня. Вадим буде виборювати право увійти до складу команди Національної збірної України зі стрільби з лука. Тож зовсім скоро Україна почує ім’я свого героя.

003 29104048_1694154683984469_1802138536983572977_n

Ще один шанований гість свята – Ліпський Броніслав – теж учасник АТО. Його донька Клименюк Роксолана зараз працює майстром виробничого навчання в училищі, а син Віктор цьогоріч став нашим учнем. Броніслав Броніславович все життя присвятив військовій службі, вийшов на пенсію, але відпочити не вдалося – почалася війна… Броніслав Броніславович, як відданий захисник, пішов визволяти свою державу вже у складі 28-ї окремої механізованої бригади. Упродовж 2015-2016рр. брав участь у запеклих боях під Мар’їнкою, які назавжди залишаться обпаленою сторінкою життєвої книги, а про героїчні вчинки рідні та близькі дізнаються з його розповідей та нагород. Та навіть переживши страшні події Броніслав Броніславович все одно збирається повернутися на фронт, щоб підтримати своїх бойових побратимів у визволенні незаконно захопленої території України.
Броніслав Броніславович звернувся до всіх із закликом берегти власне життя, адже це найдорожчий скарб людини, і ніякі матеріальні блага не мають такого важливого значення. Розповів про те, що сам бачив, що насправді відбувається на окупованих територіях. Висловив сподівання, що молоде покоління, яке зараз здобуває освіту, в майбутньому вже не побачить війни, а буде читати про неї лише з книг та підручників.

003 003

Завершився захід покладанням квітів до братської могили, в якій поховані воїни, що загинули під час визволення Бердичева від німецько-фашистських загарбників у 1944 році. День пам’яті та примирення спонукає нас до роздумів над минулим та майбутнім. Сподіваємось, що сучасна молоді, переживши війну, ніколи не захоче побачити її знову на своїй землі, і завжди шануватиме учасників бойових дій за їх жертовність та героїзм.