Соціальний супровід та захист неповнолітніх учасників навчально-виховного процесу

25 травня 2017 року на базі Державного навчального закладу «Бердичівське вище професійне училище» відбулося засідання обласної методичної секції заступників директорів з навчально-виховної роботи у формі круглого столу на тему: «Соціальний супровід та захист неповнолітніх учасників навчально-виховного процесу».
P1170139 DSC03589

На засідання були запрошені керівник Бердичівського міського відділу ДРАЦС ГТУЮ у Житомирській області Іщук С.О.; спеціаліст з питань захисту прав дітей Семенівської об’єднаної територіальної громади Носова Т.М.; начальник відділу об’єднаного Бердичівського управління пенсійного фонду України у Житомирській області Борщ І.В.; головний спеціаліст служби у справах дітей Бердичівської райдержадміністрації Артемчук О.А. Артемчук О.А. ознайомила з основними формами співпраці служби у справах дітей з навчальним закладом, щодо захисту прав дітей, аспектами захисту прав дітей-сиріт, обов’язками опікунів та батьків – вихователів ДБСТ. Виступаюча звернула увагу на нормативи фінансового забезпечення дітей-сиріт, особливості працевлаштування неповнолітніх, можливості повернення до навчання та засоби впливу на дітей, які злісно невідвідують навчальний заклад, особливо дітей-сиріт.
Носова Т.М. повідомила присутніх, що працівники органу соціального захисту територіальної громади можуть клопотати про позбавлення батьківських прав тих батьків, які злісно не виконують своїх батьківських обов’язків. Соціальний орган територіальної громади має прямий вплив на родину, може цілодобово контролювати батьків, що сприятиме значному зменшенню функціонально – неспроможних сімей на території громад.
P1170182 P1170195
Іщук С.О. розповіла про нововедденя в системі державної реєстрації актів громадянського стану. Згідно Закону України «Про державнуреєстрацію» від 16.01.2016р., особи зобов’язані отримати паспорт встановленого зразку по досягненню 14 років; подання заяв на реєстрацію актів громадянського стану можливе через мережу інтернет; реєстрація народження та видача свідоцтв про народження можлива в день народження дитини в пологовому будинку; реєстрація шлюбу та розлучення можлива за добу.
Борщ І.В. звернула увагу присутніх на основні положення сучаного законодавства про призначення та відновлення пенсій та аліментів дітям-сиротам; нове у законодавчій та нормативно-правовій базі щодо матеріального забезпечення учасників навчально-виховного процесу.
Заступник директора з НВР ЖППЛ Горай О.І, ознайомила з конституційними гарантіями та законодавчими аспектами соціального захисту громадянина, основними законодавчими актами та змінами до них.
P1170218 P1170238
Заступник директора з НВР ЖПЛЛП Меєр В.В. зазначила, що не всі положення Конституції України гарантують безумовне застосування певних механізмів соціального захисту чи соціального забезпечення за рахунок держави. Доречнішим видається розглядати їх, виходячи з поділу на зобов’язання держави та можливостей громадян. Конституційні засади мають визначальне значення для здійснення права людини на соціальний захист в Україні. Тож подальший розвиток соціального законодавства має сприяти посиленню та розширенню правових гарантій у сфері соціального захисту.
Соціальний педагог Центру професійно-технічної освіти Присяжнюк В.Ю. ознайомила присутніх з особливостями функціонування медико-соціального супроводу за кордоном. Ця інформація викликала жваве обговорення.
Заступник директора з НВР ДНЗ «Малинський професійний ліцей» Костюченко Л.М. поділилася досвідом роботи щодо організації волонтерських загонів в ПТНЗ.
Заступник директора з НВР ДНЗ «БВПУ» Артеменко С.М. розповіла про стратегію і тактику комунікацій щодо співпраці ПТНЗ з державними закладами, організаціями та установами, які здійснюють функції соціального супроводу та захисту незахищених верст населення. Світлана Миколаївна презентувала методичну хрестоматію.
На закінчення засідання було підведено підсумки роботи секції за навчальний рік; обговорено пропозиції, зауваження та побажання щодо плану роботи секції у наступному навчальному році.