Бердичів обрано майданчиком для реалізації проекту «Кожен має право на працю…»

Наступних кілька місяців, а саме до вересня поточного року, у місті особливо ретельно думатимуть, яким чином забезпечити роботою дітей-сиріт, дітей з малозабезпечених сімей та позбавлених батьківського піклування. Саме Бердичів обрали за майданчик, де реалізовуватиметься проект «Кожен має право на працю: партнерство заради покращення можливості працевлаштування соціальних сиріт», згідно якого дану категорію дітей, яка навчається у спеціальних навчальних закладах, готуватимуть до самостійного життя та підвищуватимуть мотивацію до успішного завершення навчання і оволодіння професією.

Елеонора Обідіна, старший спеціаліст з програм Фонду «Східна Європа»: «Для виконання нашої мети нам потрібно виконати 3 завдання: 1) зміцнити потенціал громадських організацій області. Для цього ми розробили і проведемо серію тренінгів для лідерів ГО – з теоретичною і практичною частинами. Остання включатиме у себе оголошення конкурсу на міні-гранти, в яких братимуть участь організації; 2) покращення якості послуг, що надаються нашим сиротам. Ми розробимо програму і проведемо тренінги для працівників соціальної сфери; 3) підготовка команди фахівців – майбутніх тренерів, які у своїх навчальних закладах проводитимуть консультації для дітей-сиріт з розвитку життєвих і професійних навичок.»

Головні дійові особи проекту – учні Бердичівського професійного аграрного ліцею. У закладі навчається 40 соціальних сиріт, 32 цьогоріч випускатиметься. Організатори проекту та їхні соціальні партнери планують за цих кілька місяців прищепити дітям певні життєві навички, що стануть у нагоді у майбутньому. Соціальні сироти мають вміти планувати своє життя, кажуть дорослі, вони серед іншого повинні знати, як розпоряджатися коштами та бути зацікавленими у роботі.

Світлана Артеменко, заст. директора БПАЛ з навчально-виховної роботи: «У рамках проекту заплановано створення інформаційного довідника, проведення ярмарку вакансій, екскурсій на підприємства, тренінги для дітей-сиріт. Має також залишатися й післядія проекту: педагоги вже будуть володіти інноваційними методами роботи… Ми обов’язково відслідковуватимемо тих дітей, котрих забезпечимо робочими місцями, будемо спілкуватися і створимо альбом, до якого увійдуть історії їхнього життя.»

11847.image

11844.image

11845.image

11846.image

Одним із соціальних партнерів проекту виступив міський Центр зайнятості. Його керівництво вважає це правильним: діти-сироти, зазначає директор Центру, знаходяться у полі зору його відомства мало не з дитячого садка. Під пильною увагою установи вони перебувають і на стадії навчання у школах й вищих навчальних закладах.

Микола Коваль, директор Бердичівського міського Центру зайнятості: «У нас на випадок звернення дітей-сиріт бронюються робочі місця і ми обов’язково їх працевлаштовуємо. Дуже гостро стоїть проблема житла для дітей-сиріт: часто до нас приходять випускники ПТУ, які не мають житла. Ми вимагаємо в училищ, аби ті працевлаштовували із житлом. За 2010-й рік нами на хороші місця було працевлаштовано 6 таких дітей. І нині ми відслідковуємо, як вони працюють, що заробляють, з’ясовуємо їхні подальші плани.»

Наталія Гончарук, нач. відділу організації сприяння працевлаштуванню ЖОЦЗ: «Сприяння зайнятості дітей-сиріт – питання досить складне, тому його вирішення можливе лише спільними зусиллями влади, організаторів подібних проектів, служб зайнятості.»

Успішна реалізація проекту, сподіваються його організатори, допоможе молоді з уразливих соціальних груп безболісно інтегруватися до суспільства, легше адаптуватися у ньому і досягти у житті певного успіху.

Світлана Артеменко, заст. директора БПАЛ з навчально-виховної роботи: «Звісно, наперед важко щось прогнозувати, але, думаю, що з тих 32-х випускників більша половина учнів зрозуміє своє призначення у професійному виборі і своє призначення у житті.»