День пам’яті

Друга світова війна все далі і далі від нас, ми всі знаємо, що вона була страшною та кривавою, що загинула на ній невимовна кількість мільйонів людей, які просто хотіли жити. Ми знаємо фронтові пісні, ми знаємо наскільки тяжкою вона була. Але знає про це старше покоління. А чи знає про неї теперішнє молоде покоління. Як донести все це, як розповісти про це?
Для України Друга світова війна – національна трагедія, під час якої українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі інтереси і вбивати інших українців. За Україну воювали дві тоталітарні системи, що однаково не рахувалися з ціною людського життя.
Україна понесла надзвичайні втрати внаслідок війни. Під час бойових дій та в полоні загинуло 3-4 мільйонів військових і підпільників, понад 5 мільйонів цивільних загинуло через окупаційний терор та голод в тилу, до 5 мільйонів жителів були евакуйовані або примусово вивезені до Росії та Німеччини, значна частина з яких не повернулася.
4 травня 2017 року в Державному навчальному закладі “Бердичівське вище професійне училище” біля братської могили воїнів Другої світової війни відбувся мітинг-реквієм “Уклін живим. Загиблим – слава” з нагоди Дня пам’яті та примирення.
Нещодавно Україна приєдналася до європейських країн у відзначенні Дня пам’яті та примирення. Ця нова для нас традиція жодним чином не підміняє, а доповнює і посилює велике свято – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.
Педагогічний та учнівський колективи вшанували подвиг Українського народу в Другій світовій війні, його вагомий внесок в перемогу антигітлерівської коаліції, засвідчили повагу до всіх борців проти нацизму.
Учасники мітингу із хвилюванням та сльозами на очах привітали учасника АТО – випускника училища: Чепіля Юрія Івановича, випускника 1995 року.
Свій виступ він закінчив словами: “Перемогли фашизм діди і прадіди – переможемо і ми. Слава Україні!”
Хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам’ятника, всі працівники училища та учні увічнили пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни.
P1170047 P1170027

DSC00620 DSC00614