Національна академія педагогічних наук України та ДНЗ “Бердичівське ВПУ” разом святкували 1 вересня

Початок нового навчального року в державному навчальному закладі “Бердичівське вище професійне училище” зустріли, як завжди, урочисто. Однак, цьогоріч свято 1 вересня відзначилося особливим масштабом. Свої корективи у сценарій внесли високоповажні гості зі столиці. Щоб привітати колектив і учнів до училища завітали науковці Національної академії педагогічних наук України – академік-секретар Відділення професійної освіти і освіти дорослих Ничкало Нелля Григорівна, директор Інституту професійно-технічної освіти НАПН України доктор педагогічних наук, професор Радкевич Валентина Олександрівна, заступник директора з науково-експериментальної роботи Інституту ПТО НАПН України доктор педагогічних наук, професор Артюшина Марина Віталіївна, провідний спеціаліст, доктор педагогічних наук, професор Свистун Валентина Іванівна, завідувачі лабораторій та наукові співробітники НАПН України. Свої вітання прийшли висловити голова Бердичівської районної ради Самчик Максим Юрійович, його заступник Рудик Олена Анатоліївна, заступник голови райдержадміністрації Наумчук Тетяна Володимирівна, директор НМК ПТО в Житомирській області Васильчук Валентина Ананіївна і директор СТОВ “Урожай” Віктор Андрійович Олянюк.
Спільне виконання гімну України, напутні слова та запальна українська пісня гармонійно зливались у незабутню святкову атмосферу і дарували усім присутнім гарний настрій. Про значення професійно-технічної освіти, проблеми та перспективи доступно розповіла Ничкало Нелля Григорівна – дійсний член-кореспондент НАПН України , людина, яка вивчає ці питання більшу частину свого життя. Хвилю приємних слів та мудрих порад підхопили й інші гості. Радкевич Валентина Олександрівна у своєму виступі акцентувала увагу на досягненнях училища. Адже ДНЗ “Бердичівське ВПУ” стрімко піднялось у рейтингу і впевнено тримається у трійці лідерів не лише серед ПТНЗ області, а й усієї України.
Досягнення педагогів теж не залишилися поза увагою. Представники Бердичівської районної ради вручили подяки та пам’ятні подарунки викладачу історії Ружанцевій Галині Степанівні, викладачу фізики Осипчук Олені Валеріївні, майстрам виробничого навчання Побережець Надії Володимирівні та Ліпській Роксолані Броніславівні. А директор СТОВ “Урожай” наголосив на важливості подальшої співпраці з училищем у практичній підготовці кваліфікованих робітників та опануванні ними навиків керування сучасною сільськогосподарською технікою.

Цей навчальний рік відзначився ще й тим, що став ювілейним для директора училища Тетяни Петрівни Поліщук. 10 років тому Тетяна Петрівна очолила навчальний заклад. За цей час училище суттєво змінило не лише свій зовнішній вигляд, а й систему роботи і навіть назву і атестаційний рівень. Нове прогресивне бачення навчально-виховного процесу та безперервна кропітка праця директора зробили училище конкурентоспроможним закладом освіти, який постійно розвивається, вдосконалюється і пишається своїми досягненнями. Значно покращилась матеріально-технічна база. В цьому, безперечно, є заслуга майстрів виробничого навчання та учнів, які здобувають практичні навики з професії “кухар” на базах відпочинку біля Чорного моря. Їх роботу на урочистій лінійці відзначили подяками, добрими словами та гучними оплесками.

Логічним продовженням свята став перший урок, який цього року також був проведений по-особливому. Урок під назвою “Від Незалежності до нової України” підготували і провели гості з НАПНУ – Орлов Валерій Федорович – провідний науковий співробітник лабораторії професійної кар’єри Інституту ПТО НАПН України, доктор педагогічних наук, професор та Базелюк Олександр Васильович завідувач лабораторії дистанційного професійного навчання Інституту ПТО НАПН України, кандидат педагогічних наук. Допомагала їм у цій справі викладач історії Галина Степанівна Ружанцева.

Зачепив за живе і викликав справжні емоції матеріал презентації найтрагічніших сторінок життя українського народу – Київська Русь, козацька доба, героїзм молоді під Крутами, Друга світова війна і теперішня АТО – усе це відгукнулось у серцях і вилилось сльозами. Байдужим не залишився ніхто. Багато синів бердичівської землі загинули на Донбасі, серед них були і випускники училища. Їх пам’ять вшанували хвилиною мовчання. Коли ж до актової зали внесли прапор із зони АТО з побажаннями від воїнів, то присутні зустріли його стоячи, а оплески ще довго не вщухали.

Щоб витиснути нотки суму, Шимановський Марк Мусійович старший науковий співробітник лабораторії зарубіжних систем професійної освіти і навчання Інституту ПТО НАПН України, кандидат педагогічних наук, запропонував учням перевірити свої знання з історії української державності. Усе дійство проходило у формі гри. Учні об’єднались у 3 команди і змагалися за першість, правильно відповідаючи на питання. Гра довела, що учні ДНЗ “Бердичівське ВПУ” добре орієнтуються у правовому полі, знають державні символи, визначні дати та видатних особистостей нашої держави.

Після першого уроку спілкування з науковцями НАПН України продовжилось вже у формі круглого столу. На зустрічі були присутні всі педагогічні працівники училища. Розпочалося засідання з мультимедійної презентації навчального закладу директором. Тетяна Петрівна для себе чітко визначила, що істинний напрям розвитку навчального закладу народжується завдяки баченню перспективи.

Спочатку керівник повинен побачити її сам. Коли він почне діяти в обраному напрямі, перспективу побачать інші. А коли в цьому напрямі почнуть діяти всі – можливість перетвориться на реальність. Гостям продемонстрували досягнення училища, провели детальну віртуальну екскурсію територією навчального закладу.

Науковці були приємно вражені спілкуванням з учнями та викладачами, перейнялися їх проблемами, ділилися досвідом, давали слушні поради та пообіцяли надавати необхідну допомогу для розвитку училища. У своїх виступах вони коротко окреслили напрямки та особливості роботи лабораторій НАПН України, підкреслили важливість подальшого впровадження інноваційних технологій в освітній процес. Бо саме вони дають можливість розвивати новий актуальний для нашого часу напрямок контекстного навчання, рухатися вперед і сміливо проявляти свою креативність.
На основі власних спостережень науковці з НАПН України зробили висновок, що ДНЗ “Бердичівське ВПУ” функціонує, як жива система, де кожен працює заради успіху спільної справи, кар’єрного зростання і набуття нової компетентності, що свідчить про високий рівень організаційної культури в педагогічному колективі.
npqfz6uzxd01 gq7hunolire_1

drfzymxfmke1 hts6g1qo381

ye5vtmdm3ks_1 o0qtdgkcml4