Делегація з Польщі співпрацюватиме із Бердичівським вищим професійним училищем

Делегація з польського міста Бидгоща, яка відвідала Бердичівське вище професійне училище, зацікавлена у спільній роботі саме із цим навчальним закладом. В історії профтехосвіти Житомирської області іноземна делегація вперше розглянула можливість співпраці.

Тетяна Поліщук, директор навчального закладу: «Сподіваюсь, що сьогодні зав’яжеться співпраця. Плануємо підписати угоду про неї в плані обміну учнями під час виробничої практики, обміну досвідом педагогів. Я сподіваюсь на дружбу з училищем с/г напрямку. У Житомирській області є 9 навчальних закладів такого напрямку. За результатами рейтингу в 14-му році серед них наш навчальний заклад вийшов на 1 місце».

Зі сторони польської делегації було представлено цілком інший рівень навчання. Ним є продуманий та чітко сформульований проект від навчального закладу, на який, запевнили, можна здобути гроші в Євросоюзі. Хоча Україна наразі не є членом ЄС, однак вона може на рівні з іншими країнами отримати кошти. У проекті від навчального закладу мають бути прописані цілі, як планується реалізація задуманого та яким чином розповсюджуватиметься результат.

Зустріч у форматі круглого столу, яка пройшла на базі училища, мала пізнавальний характер для обох сторін. Гості з Польщі, розповідаючи про себе, наголосили на можливості обміну досвідом між навчальними закладами. Це, переконані вони, повинно мати позитивний результат для бердичівського училища.

Томас Януш, директор Об’єднання автомобільних шкіл міста Бидгоща: «Я представляю Об’єднання автошкіл. Ми зацікавлені у співпраці з вами і допомозі вам у різних видах навчання».

Петро Страшевський, директор інституту підвищення кваліфікації за програмою Євросоюзу: «Ми приїхали, щоб розпочати співпрацю. Можемо співпрацювати з вчителями, організувавши для них навчання. Треба лише проплатити самим за проїзд».

Якщо Бердичівське вище професійне училище матиме бажання спробувати свої сили у написанні проекту, у подальшому підтримку і допомогу у будь-яких питаннях обіцяють гості, які приїхали до училища з Польщі.

У минулому році у Польщі спробувати свої сили у складанні проектів вирішили 600 шкіл. Їхня вартість склала 36 мільйонів гривень Однак було виділено лише 9 мільйонів на найкращі з них. Тому, закликали члени делегації, писати проекти треба грамотно і чітко. Ті з них, які будуть найбільш цікавими і вартими уваги, за 100-бальною шкалою оцінюватимуть двоє незалежних експертів.

Після обговорення усіх нюансів написання проектів, між Об’єднанням автомобільних шкіл Бидгоща та Державним навчальним закладом «Бердичівське вище професійне училище» було підписано угоду про партнерську співпрацю.